Archiv 2011

Speciální limitovaná série 911 Black Edition

Na jaře 2011 uvede automobilka Porsche na trh speciální limitovanou sérii 911 Black Edition. Atraktivní provedení modelu 911 je postaveno na základě modelu Carreramotorem o objemu 3,6 litru a pohonem zadních kol. Speciální edice se vyznačuje  bohatou výbavou, výhradně černou barvou a bude dodávánaprovedení Coupé i Cabriolet. Přitažlivost této edice však spočívá také v exkluzivitě a jeho ceně. Počet vyrobených kusů je totiž stanoven na pouhých 1911 a cena je přesně na stejné úrovni, jak je tomu u výchozího modelu. Společnost Porsche Inter Auto CZ, výhradní dovozce a prodejce značky Porsche, představí tuto limitovanou série Českému trhudubnu tohoto roku ve svém Porsche Centru na pražském Proseku a v Porsche CentruBrně.

Standardním lakem modelu 911 Black Edition je černá pastelová barva, avšak na přání lze získat také metalickou černou barvu Basaltschwarzmettalic. Provedení Cabriolet se vyznačuje skládací střechou z černé tkaniny. Do celku vhodně zapadají také 19palcová litá kola 911 Turbo II s decentními černými akcenty, která odkrývají pohled na brzdovou soustavu s černě lakovanými brzdovými třmeny. Vpředu jsou umístěny pevné hliníkové čtyřpístkové brzdiče. Celek harmonicky doplňuje také protisluneční šedý pás na horním okraji čelního skla. Na kvalitu a hodnotu interiéru tohoto speciálního modelu ihned při nástupu upozorňují ocelové kryty prahů s černým nápisem „Black Edition”, které současně dokreslují charakter tohoto puristického sportovního vozu.

Barva vnitřního prostoru koresponduje s exteriérem vozu. Sériovou výbavou jsou kůží částečně čalouněná sedadla a na přání je připraveno rovněž celokožené čalounění. Samozřejmostí je také sportovní tříramenný volant, stejně tak jako černě podbarvené ciferníky přístrojů. Na víku schránky před spolujezdcem je umístěna plaketa upozorňující na limitované množství vozů edice 911 Black Edition. Kontrastně, v barvě hliníku, jsou zhotovené dekorační lišty ve středovém tunelu, na řadicí páce, případně voliči převodovky, stejně tak jako na rámečcích výdechů ventilace. Zadní část středové konzole je lakována barvou karoserie.

Akustickým zážitkem v modelu 911 Black Edition je bezpochyby audiosystém Bose® Surround Sound-System, který byl navržen přímo pro interiér vozů 911 Carrera. Je tvořen třinácti reproduktory (v případě Cabrioletu dvanácti) včetně centrálního reproduktoru a aktivního subwooferu. Za pozornost stojí také sedmikanálový digitální zesilovač s celkovým výkonem 385 W. Celý systém je zdrojem křišťálově čistého zvuku s příkladnou dynamikou. Coupé i Cabriolet nové edice jsou stejně jako všechny modely 911 vybaveny systémem PCM (Porsche Communication Management), jehož součástí je v tomto případě standardně i navigační modul, stejně tak jako univerzální komunikační rozhraní pro připojení různých externích hudebních přehrávačů. Mezi další prvky standardní výbavy modelu 911 Black Edition patří parkovací asistent, tempomat, automaticky zatmavitelná vnější i vnitřní zpětná zrcátka či dešťový senzor.

Technika modelu 911 Black Edition odpovídá vysokým standardům provedení Carrera: pod zadní kapotou motoru pracuje tradiční plochý šestiválec boxer, který při 6500 otáčkách za minutu produkuje z objemu 3614 cm3 nejvyšší výkon 345 k (254 kW). Tento motor je schopen v kombinaci s manuální šestistupňovou převodovkou pohánět automobil s karoserií Coupé i Cabriolet nejvyšší rychlostí 289 km/h. Coupé je připraveno z klidu na 100 km/h zrychlit během pouhých 4,9 s, Cabriolet tuto disciplínu zvládne během 5,1 s. I přes tuto podmanivou úroveň dynamiky zůstává spotřeba paliva na nízké úrovni: Coupé spotřebuje v normovaném kombinovaném cyklu NEFZ pouze 10,3 l/100 km. Cabriolet si vyžádá jen o jednu desetinu litru paliva více.

Pro model 911 Black Edition jsou připraveny všechny možnosti individualizace a rozšíření výbavy, které jsou v nabídce pro standardní modely Carrera. Především je v tomto směru potřeba jmenovat dvouspojkovou automatickou převodovku PDK (Porsche Doppelkupplungetriebe), která díky sedmi rychlostním stupňům a mimořádné rychlosti řazení bez přerušení toku výkonu ke kolům ještě vylepšuje parametry tohoto automobilu. Dále snižuje hodnotu kombinované spotřeby pod deset l/100 km. Provedení Coupé má spotřebu 9,8 l/100 km a model

Cabriolet 9,9 l/100 km. Kromě toho je Coupé s převodovkou PDK připraveno zrychlit z klidu na 100 km/h během pouhých 4,7 s (Cabriolet 4,9 s). Dynamiku je přitom možné ještě zlepšit paketem Sport Chrono, jehož součástí je například funkce závodního startu Launch Control, stejně tak jako možnost zvolit ostřejší charakteristiku plynového pedálu. S funkcí Launch Control jsou modely s převodovkou PDK schopné zkrátit v disciplíně zrychlení čas o 0,2 s.

Sportovní výraz nebo komfortní provedení je možné zdůraznit i dalšími prvky výbavy. Příkladem jsou v tomto směru například aktivně řízené tlumiče PASM (Porsche Active Suspension Management), o 20 mm nižší posazení karoserie s podvozkem PASM nabízené pro model Coupé nebo samosvorný zadní diferenciál. Keramická brzdová soustava PCCB (Porsche Ceramic Composite Brake), která je další položkou seznamu výbavy na přání, dokáže účinně zvýšit brzdné schopnosti vozů ze série 911 Black Edition.

Cena modelu 911 Black Edition Coupé je stanovena na  2 326 000 Kč včetně DPH a provedení Cabriolet je možné zakoupit za cenu 2 628 000 Kč včetně DPH.

Pro více informací kontaktujte naše Porsche Centrum Praha nebo Porsche Centrum Brno.

Oficiální stránky vozu Porsche 911 Black Edition.

27.01.2011