Archiv 2017

Muzeum Porsche poprvé vystaví svůj nejstarší vůz 911 v restaurovaném a provozuschopném stavu

Po tříletém restaurování představí Muzeum Porsche jednu ze svých nejnovějších a zároveň nejstarších „devětsetjedenáctek“ na speciální výstavě „911 (901 č. 57) – Legenda se rozjíždí“, která se uskuteční ve dnech 14. prosince 2017 až 8. dubna 2018. Červené kupé bylo vyrobeno v říjnu 1964 jako jeden z prvních sériových sportovních vozů, a to ještě pod typovým označením 901. O téměř 50 let později zakoupilo Muzeum Porsche náhodně objevenou raritu a uvedlo ji opět do původního stavu.

Společnost Porsche vyvíjela a představila nástupce modelu 356 původně pod typovým označením 901. Jen několik týdnů po zahájení výroby muselo být kupé na podzim 1964 přejmenováno kvůli použití již chráněné známky a nadále neslo označení 911. Všechna do té doby vyrobená vozidla pro zákazníky vznikla sice pod označením 901, prodána však byla jako typ 911. Jedna z těchto rarit chyběla ve firemní sbírce Porsche 50 let.

2014: televizní tým narazil na vozidlo ve stodole s historickým významem

V roce 2014 objevil televizní tým, který natáčel pořad „Der Trödeltrupp – Das Geld liegt im Keller“ (Parta vetešníků – Peníze leží ve sklepě) žánru docusoap, dva vozy 911 z 60. let 20. století při zjišťování hodnoty dávno zapomenuté sbírky v jedné stodole. Po dotazu v Muzeu Porsche vyšlo najevo, že jeden ze dvou sportovních vozů s VIN 300.057 patří mezi vzácné exempláře, které byly vyrobeny ještě před změnou typového označení. Muzeum Porsche koupilo oba vozy 911 za odhadní cenu stanovenou nezávislým znalcem a vyplnilo tak důležitou mezeru ve sbírce významných klasických vozů značky.

Oprava má přednost před výměnou: Časově náročné restaurování s autentickými díly

K rozhodnutí pro koupi přispěl také nerestaurovaný stav jednoho z prvních vozů 911. Pro odborníky muzea se tak otevřela příležitost k obnově sportovního vozu způsobem, který zaručí jeho maximální autentičnost a věrnost originálu. Navrácení značně zkorodovaného sportovního vozu do původního stavu si vyžádalo tři roky. Technici přitom použili tehdejší originální plechy z karoserie jiného vozu. Podle stejného principu probíhaly také opravy motoru, převodovky, elektrické soustavy a vnitřní výbavy. Zachování dílů a fragmentů mělo přitom vždy přednost před jejich výměnou. Tato náročná metoda restaurování, používaná Muzeem Porsche, je důvodem, proč znovuoživení tohoto historicky významného klasického sportovního vozu trvalo tak dlouhou dobu.

14.12.2017